Dilbilim Bölümü Misyonu: (Durum ve Amaç)
1. Dili bir dizge olarak kabul eden, araştırma nesnesini dil olarak belirleyen, başta sesbilim, biçimbilim, sözdizim ve anlambilim çerçevesinde dilbilgisinin temel bileşenlerine yönelik evrensel kavrayış geliştirebilen, bu kavrayışı uygulamalı alanlara eklemleyebilen ve disiplinlerarası çalışmalara taşıyabilen, somuttan soyuta doğru ilerleyen süreçte tanımlayıcı, deneysel ve tarihsel yaklaşım ve yöntemlere eleştirel yaklaşabilen, dil bilinci yüksek, eğitimde, kamu ve özel sektörde istihdam edilebilecek girişimci öğrenciler yetiştirmektir. (Öğrenci)
2. Zihinsel süreçlerle birlikte işleyen dünya dillerinin karmaşıklıkları üzerine üstbilişsel bir kavrayış geliştirebilen, dil olgusu hakkındaki bilgi ve deneyimlerini öğrencilere aktarmaya hevesli, içgözlemsel dil farkındalığına sahip, hem bireysel hem kurumsal gelişimlere açık, evrensel nitelikli ve tüm insan etkileşimleri için temel olan dil etkinlerine eğinme sorumluluğunu gözeten bir akademik kadroyla dilbilim alanyazınına, dilbilim öğrencilerine ve topluma katkı sağlamaktır. (Akademisyen)
3. Dilbilimin kuramsal ve uygulamalı alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel ölçütlere uygun akademik yayınlar yapmak, özgün değer taşıyan araştırma çalışmalarına öncelik vermek, eleştirel düşünceyi odağına alan evrensel nitelikte incelemeler yaparak disiplinlerarası bilgi üretme etkinliği içinde bulunmaktır. (Akademik Çalışmalar)